Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 8 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Column jan 2018 - Feestdagen

Feestdagen

Feestdagen Column

Als de feestdagen ( lees december ) naderen dan bekruipt mij altijd weer dat speciale gevoel.
Welk speciaal gevoel hoor ik u denken !   

Op de 1e plaats verwonder ik mij waarom de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar de weinige hersens in proberen te slaan over een commercieel kinderfeestje. Is immers de boodschap aan het eind van het jaar niet “ Vrede op Aarde” ?

Op de 2e plaats verwonder ik mij over het feit dat op sky-radio vanaf 6 december alleen nog maar kerstmuziek te horen is. Nou heb ik niks tegen kerstmuziek, integendeel, ik vind het er wel een beetje bij horen bij deze periode. Maar als we het dan toch hebben over Vrede op aarde, dan moeten ze daar eens mee ophouden.  Ik heb gemerkt dat ik, na het aanhoren van 1 week van deze kerstmuziek-tsunami, spontane neigingen krijg om bij het horen van de zoveelste Jingle Bells, de dichtstbijzijnde persoon een optater te geven zodat het belletjesgeluid tenminste gerechtvaardigd is.
Gelukkig blijft het bij neigingen en kan ik me wel inhouden.

Op de 3e plaats heb ik ook altijd het gevoel van : overleeft mijn portemonnee deze eindejaarsperiode ?
Dat begint al met het tegenwoordig populaire “Black Friday”. Een nieuw marketing verschijnsel uit de Amerikaanse economie, wat mensen naar de winkel moet lokken. En ja, alles wat uit Amerika komt, moet hier ook. Kijk maar naar het enorme pushen van o.a. Valentijnsdag en Haloween.
Hopelijk houden ze  Trump daar !  
Overigens vind ik het wel vreemd dat tegen de naam “Black Friday” nog geen antiracistische groepering bezwaar heeft aangetekend. Misschien moet dat ook niet; per slot van rekening bestaat “witte donderdag” ook al sinds mensenheugenis, evenals “zwarte zaterdag” die elk jaar in augustus voor de Franse wegen wordt afgekondigd.

Maar.......ik heb Sascha moeten beloven dat elke column tenminste spoor gerelateerd is, dus daar gaat ie.

Op de 4e plaats heb ik toch wel een speciaal gevoel van medelijden met de genderneutrale Openbaar Vervoer reizigers.  Het bleek maar weer dat spoor en bus niet goed uit de voeten kunnen met het op maandag 11-12 gevallen laagje sneeuw. Pfoehh.... hoe zouden ze dat in Zwitserland en Oostenrijk regelen ?

Op de 5e plaats krijg ik toch wel een warm gevoel bij alle “Winterbaantjes” die in deze tijd worden gemaakt en opgesteld, al dan niet vergezeld van een enorm porseleinen kerstdorp en gedrapeerd met fantastische lichtsnoeren van de Action.  Geen initiatief is te veel, alle creativiteit wordt uit de hoek gehaald en kosten nog moeite worden gespaard.

Sommige van die baantjes zijn, alle goedbedoelde inspanningen ten spijt, niet om aan te gluren. Anderen slagen erin de juiste sfeer te bereiken en het verdomd echt te laten lijken. Zelfs winkeliers spelen daar op in en showen winterbaantjes in hun etalage. Niet de modelspoorwinkels, want die zijn er bijna niet meer.

Wel raar overigens dat die winterbaantjes altijd getooid zijn met een flink pak sneeuw. Er zijn zat landen waar rond deze tijd geen kruimel sneeuw te vinden is en de opwarming van de aarde zal daar ook geen goed aan doen. Of misschien zijn er wel kinderen die nog nooit sneeuw hebben gezien. Per slot van rekening komt dat in Nederland ook niet zo vaak voor.

Ik heb nog nooit een kerstbaantje gezien met sahara zand, palmbomen, kamelen en de 3 wijzen.
Die laatste taferelen heb ik zat gezien, ik heb er zelfs aan mee gedaan ( Ik speelde de rol van ezel, ik zal u voor zijn ), maar bij deze taferelen ontbrak elke koppeling met (model)spoor.
Ook zag en hoorde ik in tropische oorden een bruine kerstman met korte broek en blote voeten Ho, Ho, Ho roepen.

Nee, schijnbaar wekt de speciale eindejaarsgedachte parallelle ( dat is goed gespeld, want dat heb ik opgezocht ) gedachten op met hopen sneeuw, ijsmutsen en alles wat daarbij hoort.
 
Mätrix ( voor zover ik weet de enige ) speelt op die eindejaarsgedachte in met het uitbrengen van Kerstwagons en zelfs een locomotief met een kerstboom voorop ! Hoe verzinnen ze het ?

Mensen die hun uiterste best doen om treinstammen zo echt mogelijk te laten zijn ( lengte, kleur, nummer etc ) kopen voor veel geld rare, niet bestaande gedrochten van kerstwagons.

Let wel : dat mijn persoonlijke mening, en ik wil in deze tijd van Vrede op Aarde beslist niemand voor het hoofd stoten die ze koopt. Ieder zijn meug, maar niet aan mij besteedt.

Die kerstbaantjes met vaak een grote hoeveelheid watten, doen me ook nog een beetje terugdenken aan de zwarte stoomlocjes uit de analoge beginsets. Stopte ik als kleine brak een pluk watten in de schoorsteen om het op een rookpluim te laten lijken.

Kitsch ? Namaak ?  Tuurlijk, maar als kind weet je toch niet beter !

Verdulleme, ben ik zonder het zelf te willen weer aangeland bij punt 1, de pietendiscussie :

 Als kind weet je toch niet beter !


Prettige Feestdagen

 

Alphons (fonzo999)