Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 6 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Column nov 2009 - De werkelijkheid waarnemen. . . .

 

is een illusie, aldus een kop boven een artikel in de volkskrant van vrijdag, 11 september. De strekking van dit artikel is dat een illusionist een truc zo perfect uitvoert, dat de mensen dingen zien waarvan ze weten dat het niet klopt, maar het wel zo ervaren. Aan dit artikel moest ik denken na een bezoek aan Model Bahnwelt Oberhausen.

 

Op de voormalige terreinen van een hoogoven bedrijf werd in 1996 Europa’s grootste winkelcentrum gebouwd met allerlei randanimatie, waaronder de MBO dat in miniatuur het Ruhrgebied van de jaren zestig doet herleven. Op een zodanige schitterende manier dat de illusie bijna werkelijkheid wordt.

 

Zijn we meteen aangekomen bij wat wij willen met onze hobby: de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen, wat natuurlijk een onmogelijke opgave is. Een ieder op zijn of haar niveau maar waar het omgaat, is wat je er zelf in ziet.

 

Zelf ben ik bezig met een baan in opbouw in een kamer van 2 bij 4 meter. De baan loopt rond langs de wanden en heeft twee niveaus verbonden met twee railspiralen. De bediening gebeurt vanuit het midden met als grote voordeel dat je maar één gedeelte van de baan kan overzien( eigenlijk dus twee banen in een kleine ruimte).

 

nov09-001

 

Zittend is van het hooglopende spoor de rails niet te zien door de begroeiing, alleen op het moment dat er een trein langs komt en aan de bovenleidingportalen kun je afleiden dat er een rails loopt.

 

Om weer terug te komen op de kop van deze column, ik zou er ook een luidsprekertje kunnen inbouwen waarop je de trein alleen hoort. Onze verbeelding doet dan de rest.

 

Ben van Willigenburg