Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 12 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Column jan 2009 - De nieuwe dienstregeling van de NS

 

Omdat 14 december de nieuwe dienstregeling in is gegaan, wilde ik het eens daar over hebben.

 

De zondag dat hij inging was ik vrij. Meestal gebeurt hier ook niet veel omdat op een zondag weinig forensen met de trein reizen.

 

Maar maandagmiddag mocht ik om 16.02 uur beginnen met mijn dienst. En dan komt meteen het leuke om de hoek kijken, want de machinisten hebben 5 minuten extra voortijd gekregen. Dus nu heb ik 15 minuten de tijd om alles voor te bereiden. De conducteurs hebben 5 minuten extra natijd gekregen, want ze moeten vaak een afrekening maken van wat ze verkocht hebben en de laatste treinen afsluiten zodat er geen reizigers in kunnen gaan zitten en meerijden naar het opstelterrein.

 

jan09-001

 

Dus mocht ik mijn eerste trein rijden om 16.17 uur naar Leeuwarden. Rustig aan gelopen want ik heb toch tijd zat. De trein kwam op tijd binnen, maar reed helaas een stuk door naar de b-kant. Ik vermoed dat de machinist dacht dat er nog een tweede deel eraan kwam, maar tijdens de spits rijden de delen Groningen en Leeuwarden los van elkaar. Het probleem wat je dan hebt is dat alle reizigers van de a-kant meteen in de voorste bak lopen en deze dus extra vol zit. Daardoor heb ik weinig ruimte om te kunnen vluchten bij een ongeval. Dit heb ik wel verteld aan de reizigers en ook dat er verderop ruimte zat is. Helaas kan ik niet altijd in de gaten houden of de reizigers ook echt weggaan omdat ik bovenin de koploper zit. Mijn ervaring is dat er weer ruimte is na Amersfoort.

 

Te Utrecht konden we niet meteen vertrekken want eerst kwam de verlaten trein uit Den Haag aan de die ging van spoor 11, en wij stonden op spoor 12. Met een minuutje vertraging reden we weg. En dat is geen probleem, dat rij je er wel uit. Maar helaas, bij Den Dolder zag ik het sein op geel staan en in de verte de stoptrein naar Baarn net wegrijden van het perron.

 

Dit kost je wel weer een paar minuutjes extra en daardoor kwam ik 2 minuten te laat binnen op Amersfoort. Maar daar had ik 3 minuten speling, dus nog 1 minuut over. Het is dan 16.34 uur om te vertrekken en het sein kwam ook op tijd erbij. Doordat het rond die tijd wat drukker is loop je al gauw weer wat extra vertraging op. Dus weer een minuut te laat weg uit Amersfoort. Maar de rijtijd is meestal ruim richting Zwolle.

 

Lekker relaxt wegrijden, maar ik zie weer een geel sein met een cijfer 8 eronder. Dan maar weer rustig aan. Zal wel weer een stoptrein zijn en ik hoop dat ik er in Schothorst er voorbij mag. Maar ik ga naar het middenspoor!? En ik zie dat de trein naar Vathorst net vertrekt uit Schothorst. Oke dan, dan maar rustig rijden en wachten op een geel sein. Niet veel later rij ik de stoptrein bij Vathorst voorbij. Snel naar de 140 km/u om de vertraging in te halen van 5 minuten. Volgens mij moet het te doen zijn en anders sta ik in Zwolle iets minder lang stil dan de geplande 9 minuten.

 

Tot Nunspeet gaat het goed, maar dan kom ik weer achter een verlate stoptrein terecht. Maar gelukkig ging hij meteen aan de kant en kon ik er snel voorbij. In Zwolle had ik toch nog 5 minuten vertraging. Maar met een wachttijd van 9 minuten, was ik 4 minuten te vroeg voor vertrektijd.

 

In Zwolle ging er een stel vanaf en hield ik 6 bakken over. Naar Leeuwarden ging verder goed en ik kwam op tijd aan. Daarna ging ik terug naar Zwolle. Onderweg werd ik gebeld of ik de remproef wilde nemen, want de machinist was wat te laat. Even gevraagd of de trein uit Groningen niet te laat was, anders hield ik niet veel schaft over. Maar deze was gewoon op tijd, dus geen probleem.

 

jan09-002

 

Na mijn schaft ging ik terug naar Leeuwarden, maar dat was erg mistig. Dit had ik in geen tijden meer meegemaakt dat het zo mistig was, dus ik vond het wel weer apart. Ook de terugweg was weer erg mistig. Ik had de laatste trein uit Leeuwarden, met een nummer voor de intercity namelijk 10586. Voor degene die het niet weten: de 10500 nummers zijn intercity treinen en stoppen alleen maar in Heerenveen en Steenwijk. Nu moest ik opeens overal stoppen! Voor de reizigers ook wel prettig, want nu kunnen ze nog vanaf 22.35 uur naar Utrecht met een sneltrein. Het laatste stukje ging verder zoals gepland en kwam ik om 0:43 uur aan in Utrecht. Daarna uit dienst melden en lekker snel naar huis.

 

De rest van de week ging vrij normaal. Een kleine vertraging hier en daar maar niet echt noemenswaardig. Voor sommige reizigers is de nieuwe dienstregeling wel erg veranderd. Als voorbeeld noem ik een treinrit van Arnhem naar Den Haag. Met de vorige dienstregeling hadden ze een rechtstreekse trein naar Den Haag. Maar met de nieuwe dienstregeling moeten ze over stappen in Utrecht. Nu lijkt dit geen groot probleem, maar helaas voor deze reizigers komen ze aan op spoor 5 en moeten ze binnen 5 minuten naar spoor 19a lopen. En dat in een spits! Het voordeel voor deze mensen is dat ze nu een rechtstreekse trein hebben naar Schiphol.

 

Raymond (MCN)