Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 10 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Column mei 2010 - De 3railforum Wiki

 

Hallo allemaal,

 

Het zal niemand ontgaan zijn, we hebben “tegenwoordig” op het 3railforum ook een modelspoor-wiki. Een wat?? Ja een modelspoor-Wiki, speciaal voor Märklinliefhebbers! Zeg maar een klein mini WikiPedia-atje, maar dan vooral op modelspoor gericht voor Märklin-liefhebbers. Nieuw? Nee, we hebben reeds in de zomer van 2008 deze software op de server geïnstalleerd. Ook onze buren (BeneluxSpoor en Modelspoorwijzer) hebben reeds een Wiki (of Encyclopedie) draaien.

 

Maar met het installeren van de Wiki-software ben je er nog niet. Nee, dan begint het “feestje” pas. Wat wil je er allemaal inzetten? Hoe gaan we de Wiki indelen? Wat mag wel, wat mag niet. Wie gaat wat doen. Wie mag schrijven, wie weer niet. Hoe koppelen we de Wiki aan het forum? Allemaal vragen die ons lang bezig hebben gehouden. Ja, eigenlijk veel te lang. Onze meetings van het forumteam vinden slechts een, of enkele keren per jaar plaats.. Dan wordt al snel iets op de langere baan geschoven. Als je dan iets nieuws wilt lanceren, komt ook de weerstand tegen het onbekende om de hoek kijken? Zelfs met enige verbazing gisteren tijdens onze jaarlijkse moderators-meeting moeten vaststellen, dat er ook binnen ons eigen team enige weerstand tegen het onbekende bestaat. Moet dat? Hebben we dat wel nodig? Uiteraard terechte vragen, waar ik graag wat verder in het verhaal op in zal gaan.

 

Dus na lang bakkeleien, en een paar pogingen tot het van de grond krijgen van de Wiki, trekken we eind vorig jaar de stoute schoenen aan, en vragen een paar fanatieke, en kennisrijke forumleden, of ze voor ons, hun kennis op de Wiki willen schrijven. Zodat als we de Wiki ‘publiekelijk’ maken, de lezers niet naar een “lege” website kijken. Er is niets ontmoedigenders als dat. En een paar maanden verder (Inmiddels hebben onze buren ook de Wiki’s gelanceerd) maken we de Wiki bekend op ons forum, en kan iedereen zich aanmelden om mee te willen werken/schrijven aan/op onze Wiki. Nu zal het wel los gaan lopen denk ik, maar ik besef pas later dat dit “feestje” nu pas echt begint.

 

Wiki Logo

 

Waarom die Wiki dan? Is dat nou nu echt nodig?

 

Het forum is een super medium om te discussiëren. Dat heeft zich al inmiddels al ruim bewezen. Sinds de oprichting in Februari 2006, is ons forum goed bekend geworden, en hier wordt inmiddels flink dankbaar gebruik van gemaakt. Honderden berichten worden elke dag geschreven. Veel, nee heel veel, kennis wordt gedeeld! Wat is er mooier dan elkaar te helpen met onze Hobby?? Maar zoals dat ook in het dagelijks leven gaat als je lekker staat te babbelen over de hobby, wordt er vaak van het onderwerp afgeweken, en worden allerhande, ook interessante, maar niet relevante (t.o.v. het gestarte onderwerp) dingen aangehaald. Ook raken informatief rijke draadjes in de vergetelheid.. Als er niet meer gepost wordt in een draadje, schuift ie langzaam steeds verder in de talrijke pagina’s van een board. Uiteraard hebben we een zoekfunctie, maar toch met alle “onnodige” ballast, is het succesvol vinden, van die informatie die je net zoekt, soms lastig.

 

In een Wiki is het de bedoeling dat je puur en alleen kennis plaatst.. Geen discussies voeren, “stick to the subject”. Korte, maar toch zo volledig mogelijke informatie per artikel over een onderwerp. Niemand weet alles, en het idee van de Wiki is dat iedereen kan en mag meewerken aan een artikel. Piet weet behoorlijk wat van bijv. de werking van Boosters af, en die schrijft een artikel over boosters. Jan weet echter nog iets aanvullends daarover te vertellen, en die past dan het artikel aan, en zo krijgen we een zo volledig mogelijk artikel. Geen mogelijkheid om op de Wiki te reageren, dus geen “oeverloze” discussies die het oorspronkelijk artikel ondersneeuwen. Reeds eerder is een groepje forumgebruikers opgestaan om te melden, dat ze de ohhh’s en ahhh’s op het forum niet kunnen waarderen, en het forum puur informatief zouden willen zien. Ons inzien is juist een (ons) forum ook voor de gemoedelijkheid en gezelligheid. Maar vooral voor diegenen is de Wiki dè uitkomst! Ik denk persoonlijk trouwens dat de Wiki voor al ons modelspoorders ideaal is! Stel je weet niet wat het verschil tussen een locdecoder of een functiedecoder is. Ga maar eens zoeken op het forum! De Wiki laat je in een, nee sorry, toch twee oogopslagen zien welke die verschillen zijn! Een draadje over de vorderingen van je baanbouw, daar wil je graag reacties en opmerkingen over krijgen. En hoewel je een baanbouw verslag wellicht mooier vorm kan geven op de Wiki, is een baanbouw verslag juist beter op zijn plaats op het forum. Juist omdat je wilt dat de forumbezoekers reageren! Wat zeker ook zal gaan voorkomen is dat een Wiki-artikeltje op het forum besproken zal worden.

 

Kennis dus op de Wiki! Discussies, reacties, gemoedelijkheid, gezelligheid op het forum. Dat is onze visie! Maar hoe gaat dit nu in praktijk dan?

 

Onze intentie is dan ook om de informatieve artikeltjes die we nu op deze website hebben staan, te verplaatsen naar de Wiki. De Website zal uiteindelijk ‘enkel’ nog dienst doen als “single point of login”, de locatie voor de fotowedstrijd, de links sectie locatie en evt. gaan wij een webshopje hier realiseren voor de bekende 3railforum textiel. Kennis die nu op het forum staat, willen we ‘oppakken’ en verplaatsen naar de wiki. Draadjes blijven wel gewoon bestaan, maar de informatie halen we ‘weg’ en we zetten er een link naar de Wiki voor in de plaats. Ook nieuwe/bestaande kennis die nog niet te vinden is, zien we graag op de wiki verschijnen. U zal begrijpen dat dit een enorme klus zal zijn, die zeker niet in een paar maanden te klaren is. De klus zal ook niet te klaren zijn door slechts een handjevol mensen. Graag vragen wij de hulp van enthousiaste vrijwilligers die hieraan mee willen werken. De Wiki zal net als het forum, vóór en dóór Märklinliefhebbers gerealiseerd moeten worden. Wel gaan wij nog een aparte Wiki redactie (los van het forumteam) opzetten, om e.e.a. in goede banen te leiden. Het zal allemaal niet zonder slag of stoot gerealiseerd worden (en ook nooit helemaal af zijn), maar als we eenmaal onze kennis in de Wiki hebben zitten, dan zal dit een zeer krachtig hulpmiddel zijn voor alle Märklinliefhebbers, en dat willen we toch allemaal? Onze collega modelspoorders een helpende hand bieden? Niets mooiers om in deze drukke tijden, op deze manier je collega modelspoorder te hulp te schieten!

 

Sascha Bakx

 

Nog geen kijkje genomen in onze Wiki? –klik hier- !