Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 13 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Column jul 2010 - “We zijn er voor u”,… of toch niet?

 

Paar weken geleden was er op het forum een link naar de vooru.nl webpagina van het BRU (Bestuur Regio Utrecht). Op de webpagina waren per huishouden 2 probeerkaartjes aan te vragen voor de snel/spitsstram Utrecht-Nieuwegein/IJsselstein. Weliswaar ben ik bekend met het OV en val derhalve niet in de doelgroep van de actie, toch bestel ik mijn kaartjes voor het geval dat ik naar Kanaleneiland of Nieuwegein wil en gebruik maak van de sneltram.

 

jul10-001

 

Na een aantal dagen ontvang ik mijn probeerkaartjes in huis. De bijbehorende brief begint goed; “Beste (aanstaande) tramreiziger”. Het tramkaartje is dus ook echt bedoelt voor mensen die geen gebruik maken van de sneltram en wellicht het OV. De brief is voor de rest duidelijk. Ook voor de nieuwe reizigers is duidelijk wanneer het kaartje geldig is, op welk traject en dat ik mijn kaartje zelf moet afstempelen.

 

Tot slot wordt in de brief ook verwezen naar een aantal websites en locaties waar de gratis lijnfolders zijn te halen. Eenmaal de brief gelezen te hebben, besluit ik de probeerkaartjes in mijn portemonnee te stoppen. Over het formaat is nagedacht want de breedte is gelijk aan het creditcard formaat. Alleen de hoogte is afwijkend, maar dat is logisch want anders krijg ik mijn kaart niet afgestempeld in het automaat.

 

Ondanks dat ik normaal gesproken niets te zoeken heb in Kanaleneiland wilde ik er vorige week toch naartoe. Ik bedacht me dat ik nog zo’n probeerkaartje had en besloot deze te gebruiken. Zoals wellicht tussen de zinnen door te lezen is ben ik wel gewend om met het OV te reizen; mijn miep-modus zorgt er echter voor dat ik vandaag een kritische blik heb naar alles wat met het OV te maken heeft.

 

Maar goed, tijd om het kaartje te gebruiken. Gelukkig snap ik hoe een stempelautomaat werkt, maar een pictogram had niet misstaan zodat voor iedereen duidelijk is hoe ik het kaartje in het automaat moet stoppen. Snel stop ik het kaartje in het automaat. Verrek, de terugreis is afgestempeld en niet de heenreis. Je verzint toch niet als OV-reiziger dat je eerst een kaartje moet vouwen om het te kunnen gebruiken? Uiteraard op de terugweg maar als heenweg gestempeld en natuurlijk geen controle gehad.

 

Nu is kritiek leveren altijd makkelijk, maar met een paar eenvoudige ingrepen was het kaartje geschikt geweest voor de bedoelde doelgroep.

 

jul10-002

 

Om te beginnen had op het kaartje een pictogram gezet moeten hoe het stempelautomaat werkt. Voor een nieuwe OV reiziger is echt niet duidelijk of het automaat aan de bovenkant of onderkant stempelt. Daarnaast was het logischer geweest om aan beide zijde van het kaartje een stempelvlak te maken. Hierdoor wordt het verkeerd stempelen voorkomen en hoeft het kaartje ook niet gevouwen te worden. Tot slot was het probeerkaartje niet beveiligd. Hierdoor kon het kaartje op karton gekopieerd worden. Schijnbaar was een beveiliging op het kaartje te duur of had het geen prioriteit.

 

Terug naar de titel, “We zijn er voor u”. Volgens mij ontbreken er twee woorden in de slogan. Zolang niet wordt nagedacht voor wie een actie is bedoeld kan de slogan beter “We zijn er nog niet voor u” zijn. Kom op vervoerders en betrokken overheden, dit kan beter; het OV verdient het!

 

Anoniem ingezonden.