Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 10 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Column mar 2013 - Winterweer en het spoor

Donderdag 2 februari

 

Vandaag vriest het een paar graden, maar voor de rest is er in heel Nederland geen vlokje sneeuw te bekennen. Alleen een lekker winterzonnetje. Ziet eruit als een normale werkdag. Ik ga samen met een collega de wisselverwarming controleren. We merken dat bijna alles het doet, behalve bij 1 station. We melden dit aan de uitvoerder voor herstel.

 

Na een rondje door “ons” gebied te hebben gedaan, voeg ik me bij een collega die storingsdienst draait. Hij heeft een storing, en kijk of ik hem kan helpen. Helaas niet, we moeten wachten op de collega’s van Seinwezen. Ondertussen staan we te wachten en wordt het steeds kouder. Het is dan 4 uur ’s middags, en de zon begint langzaam achter de huizen te verdwijnen. Het spoor ligt hier namelijk naast een woonwijk.

 

Terwijl we staan te wachten, komt er een lieve kater aangelopen. Hij zit er hongerig uit en rilt helemaal, maar is desondanks heel aanhankelijk. Mijn collega en ik, die het beestje hebben aangehaald, zijn verbaasd dat iemand zijn kater bij -5 graden Celsius naar buiten laat gaan. Ik houd het tere beestje tegen mijn jas gedrukt , zodat het enigszins warm kan worden.

 

Omdat de mannen van Seinwezen geen hulp van ons kunnen gebruiken, besluiten we de eigenaar te zoeken. Na veel rondvragen krijgen we slechts een adres en laten de kat bij de buren achter. We horen van de buren dat dit gezin vaker de kat verwaarloosd en even overwegen we de Dierenambulance te bellen.

 

Vrijdag 3 februari

 

Na een normale werkdag begint het dan toch een beetje te sneeuwen. Ik heb voor de rest niks meer gehoord over de defecte wisselverwarming, dus ga er vanuit dat het door de nachtploeg is verholpen.

 

Terwijl ik mijn broertje ophaal op het station van Gouda, realiseer ik me dat ik die nacht sneeuwdienst heb. Ik hoop op het beste en ga met mijn broertje een leuke avond hebben. Ondertussen horen we berichten over ontregeld treinverkeer en over barre temperaturen die nacht. Zelfs daklozen worden naar binnengehaald, er wordt -18 graden Celsius voorspeld! Na een spel op Playstation besluiten we te gaan slapen.

 

Om kwart voor 2 ’s nachts gaat m’n telefoon. Een andere collega verteld me dat hij me komt ophalen, we hebben sneeuwdienst! Na de eerste paar storingen te hebben verholpen, vlak voordat ik thuis ben, worden we weer gebeld. We moeten naar het station waar de wisselverwarming niet werkte.

 

Wanneer we aankomen zien we dat alle wissels volledig zijn ingesneeuwd; de wisselverwarming heeft niet aangestaan! De temperatuur is inmiddels gedaald tot -20 graden Celsius zien we op een bord van een bedrijf dat bij de overweg is gevestigd. Terwijl ik met 3 lagen kleding over mekaar het maar net warm kan houden begin ik met een brander de wissels schoon te branden. Verderop hoor ik m’n collega klagen:” Met deze temperaturen halen ze zelfs de daklozen naar binnen, maar schoppen ze ons naar buiten”. Ineens denk ik aan die kater: Hopelijk zit hij nu lekker binnen!

 

Ronald