Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 9 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Rondleiding ZLSM (Miljoenenlijntje) te Simpelveld

Wanneer: Zondag 24 juni 2007

 

Bestemming: Simpelveld

 

Evenement: Excursiebij de ZLSM

 

Deelnemers: Sascha, Desiree & Thomas, Gerard, Antal (kippenlijntje) met broer Albert Jan, Herman (Herman 05), Charlie (BR 41) met echtgenote Luise, Wim (wibi), Albert Jan (AlbertJan) met kleinzoon Patrick, Bjorn (MaKman), Marco (mhofman) met dhr. Hans Duijfjes, Leslie (Rbs), Henk (Kaleb) met zoon Jesse plus vader Henny en diens vriendin Henny, Harry (Minto), Chris (Buzz_4stroke) met Frieda, Irving (Brupo-X), Lodewijk (Marklinlover) met zoons Tim, Sjoerd en Thies

 

Op 30 maart stelde Sascha de vraag op het forum of er misschien belangstelling zou zijn voor een excursie bij de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij. En toen de definitieve datum uiteindelijk bekend gemaakt werd, gaven 29 mensen zich op. Uiteindelijk waren er in totaal 30 deelnemers, een heel mooie opkomst. Voor mijzelf begon de dag met het ophalen van Antal, zijn broer Albert Jan en Herman van het station Eindhoven, een rit van 45 minuten van huis naar het station (ja, Eindhoven is een grote stad en nee, ik heb niet in een file gestaan).

 


   (Foto Irving Brupo-X)

Even zag het er naar uit dat Desiree en Thomas wegens ziekte van Thomas niet mee konden komen, maar na een bezoek aan de huisartsenpost in Sittard bleek het allemaal mee te vallen.

 

Chris (Buzz_4stroke) en Frieda hadden zonder meer de grootste afstand afgelegd om de excursie mee te kunnen maken: vanuit Leeuwarden toch maar eventjes 345 km. Ze hadden dan wel ergens onderweg overnacht, maar toch... Petje af voor zoveel inzet.

 

De deelnemers verzamelden zich tussen 12:30 uur en 13:00 uur voor het stationsgebouw van de ZLSM in Simpelveld. Toen Albert Jan en zijn kleinzoon als laatsten arriveerden waren we compleet en konden we beginnen aan het programma (hieronder vermeld), dat door Sascha i.s.m. de ZLSM was samengesteld.  

 

 12:30-12:45 - Verzamelen voor Station Simpeldveld

13:00-14:30 - Rondleiding te Simpelveld. (Als we bij de werkplaats zijn, zal de loc in Simpelveld arriveren en water gaan nemen bij de werkplaats).

14:30-15:00 - Meet & Greet forumleden, hier nemen we wat meer tijd om even met elkaar te babbelen in de stationsrestauratie van Simpelveld.

15:10-16:00 - Retourrit met de Schienenbus Simpelveld - Vetschau - Simpelveld.

16:00-16:30 - Uitgebreide mogelijkheid materieel ZLSM op de gevoelige plaat te zetten.

16:30-17:10 - Rit met de stoomtrein van Simpelveld naar Valkenburg 17:10-17:30 - Bezoekje aan TT Valkenburg in het oudste station van Nederland.

17:30-18:10 - Rit met de stoomtrein van Valkenburg terug naar Simpelveld

 


   (Foto Herman05)

Het eerste deel van het programma bestond uit een rondleiding over het terrein van de ZLSM, die zich tegenwoordig overigens “Miljoenenlijntje” noemt, naar een deel van het traject. Onze gids was een machinist van de Schienenbus; hij was net teruggekeerd van een rit uit Vetschau. Hij vertelde eerst iets over het onstaan van het traject Maastricht – Aken en de aftakking naar Kerkrade bij Simpelveld. Simpelveld was vroeger een station met veel (± 15) opstelsporen. Het was ooit een grensstation voor goederen (vooral kolen) en personen. Het huidige restaurant was toen de visitatiezaal van de Koninklijke Marechaussee. Het embleem van de KMar hangt er nog steeds aan de buitenmuur. Het stationsgebouw was vroeger veel groter dan nu: er is 70 m. van het gebouw afgebroken door de NS, de vroegere eigenaar van het gebouw. Ruimte die de ZLSM nu heel goed had kunnen gebruiken.

 

Hierna volgde een wandeling naar de loodsen waar locomotieven en ander rijdend materieel gerestaureerd en gestald wordt. Onderweg werd nog even gestopt bij de seinpost vanwaaruit de seinen en wissels richting Vetschau en Kerkrade bediend worden. Ook liet de gids zien hoe de seinen en wissels bediend worden door middel van kabels, kettingen en katrollen. Hij opende hiervoor de deksels van 2 ‘putjes’, waardoor één en ander duidelijk zichtbaar werd.

 


   (Foto MHofman)

 In en bij de loodsen stond divers materieel opgesteld. Er werd gewerkt aan een paar locomotieven en rijtuigen. Eén van de daar aanwezige loc’s zou in augustus of september weer helemaal inzetbaar moeten zijn. Nu ben ik een leek op het gebied van stoom- en andere locomotieven, maar deze loc zag er al aardig compleet uit en dus misschien gaat het inderdaad ook nog lukken.

 

Ondertussen was de B1220 bij de loods aangekomen om water in te nemen. Het is machtig om zo’n ‘levende’ machine van dichtbij te kunnen bekijken, te horen, te ruiken en zelfs aan te kunnen raken.

 

Na deze rondleiding die zo’n 1½ uur duurde, ging het weer terug naar het stationsgebouw, waar we een half uur tijd hadden voor een Meet & Greet. Onder het genot van een hapje en een drankje is dat dan ook gebeurd. Er bestond ook nog de mogelijkheid om het museumpje en het kantoor van de Treindienstleider te bezoeken. Hier namen we afscheid van Lodewijk en zijn zoons; die hadden nog iets anders op het programma staan voor de rest van de dag.


   (Foto Herman05)

 

Nu werd het toch wel eens tijd om met een trein te gaan rijden. De 1e rit ging per Schienenbus via Bocholtz naar Vetschau, enkele kilometers Duitsland in. Die rit duurt 17 minuten enkele reis. Het was warm in de eerste wagen van de trein. Geen wonder: het was de motorwagen.

 

Wist je trouwens dat er een heuse versnellingsbak in zo’n Schienenbus zit? Sinds deze rit weet ik het in elk geval wel.

 

“Vetschau Hauptbahnhof”, zoals de conductrice het eindpunt noemde, betaat uit een verhoging langs het spoor; het spoor zelf eindigt bij een stootblok. Het ligt dan ook werkelijk ‘in the middle of nowhere’.

 


   (Foto MHofman)

De terugrit zaten Herman en ik in de stuurstandwagen, waar het een stuk koeler was, en door het ontbreken van een motor in deze wagen ook een stuk stiller. De machinist werd tijdens de terugrit door 2 jonge kritische reizigers in de gaten gehouden. Ze letten er vooral op dat hij niet te hard reed. Ze kregen van deze machinist wel hun eerste les in de betekenis van de borden en seinen die langs de baan stonden.

 

Terug in Simpelveld was er gelegenheid om foto’s te maken op het station en directe omgeving en om wat te eten en/of te drinken in afwachting van de volgende rit.

 

Die 2e rit ging per stoomtrein van Simpelveld via Eijs, Wijlre-Gulpen en Schin op Geul naar Valkenburg, een rit van 35 minuten enkele reis. De trein werd getrokken door de B1220. Deze loc is in 1914 gebouwd. In Valkenburg aangekomen ging bijna iedereen meteen naar het filiaal van Total Train, die in het stationsgebouw zit. Dit stationsgebouw is het oudste nog dienstdoende stationsgebouw van Nederland: het is gebouwd in 1853.

 

Davy (forumnaam 7700-serie) is de bedrijfsleider van TT Valkenburg en stond aan de deur om ons te begroeten. Of er nog veel modelspoorartikelen gekocht zijn weet ik niet. Wel zag ik dat Leslie een Schienenbus kocht. Geen wonder als je eerder die middag een rit in zo’n treintje meegemaakt hebt.

 


   (Foto MHofman)

Veel te snel moesten we weer terug naar de trein omdat die terug ging naar Simpelveld. Omdat dit de laatste rit van de dag was konden we niet wachten op een volgende trein.

 

Davy had zoals beloofd verassingspakketjes geregeld bij Märklin, die in Simpelveld zijn uitgedeeld aan de deelnemers.

 

Hierna was het tijd om afscheid te nemen van elkaar. Voor zover ik de meningen heb kunnen peilen waren alle deelnemers zonder uitzondering enthousiast over deze kans om elkaar op deze manier te kunnen ontmoeten en tegelijkertijd een interessante excursie mee te kunnen maken. Door de bijdrage van € 5,00 per persoon hebben we een leuke bijdrage in de ZLSM-kas kunnen storten.

 

Het weer werkte ontzettend mee. Ondanks alle sombere voorspellingen van het KNMI (maar ja, die zitten dan ook ver van Zuid Limburg vandaan) bleef het de hele dag droog en zonnig. De door sommige mensen de hele dag meegesjouwde paraplu’s waren gelukkig niet nodig.

 

Tot slot: dank aan alle deelnemers voor hun positieve reacties. Vooral Sascha heeft er veel tijd en moeite in gestoken en dan is het altijd leuk om te horen dat het gewaardeerd wordt.

 

Voor de liefhebbers hier nog even de link naar de ZLSM: www.zlsm.nl

 

-Klik hier- om een film te bekijken van 30min (450mb! Deze wordt op een later tijdstip nog verkleind).