Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 14 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Forumbezoek Railzminiworld 2008

Wanneer: Zondag 13 april 2008

 

Bestemming: Rotterdam, Railz Miniworld

 

Evenement: Forumbezoek Railz 2008

 

Aanwezigen: Gerard, Antal (kippenlijntje), Albert Jan (AlbertJan), Charlie (BR 41), Ron (Sousa), Peer, Hans Francken, Joost (joostboudewijns), Harry (Kroko14253), Bjorn (MaKman), Bert (baureihe 103), Bas (bas), Herman (Herman 05), Mark (woodymax), Leslie (Rbs), Cees (cees52) met neef Anne, Martin (martin), Laurus (OmeLaurus) met Jeanette, Robin en Calvin, Richard (foxofinfinety) met moeder Wilma

 

In mei 2007 brachten Antal en ik voor de eerste keer een bezoek aan Railz Miniworld in Rotterdam. Railz was in de maand maart ervoor geopend en dus was het tijd om er eens te gaan kijken. We combineerden dit met een (tevens) eerste bezoek aan MTE in Vlaardingen. We waren onder de indruk van het toen nog relatief kleine Railz en al op de terugweg naar huis vroeg Antal zich af of het niet mogelijk zou zijn om een Forumbezoek aan Railz te organiseren.

 

Eerst wilden we dit voor augustus 2007 organiseren (dat gaf nogal wat problemen met vakanties) en werd november / december 2007 voorgesteld (maar toen hadden we onze Gastendag).

 

In januari 2008 pakte Antal de draad weer op en werd, in overleg met forumlid Chris van Diesen die werkzaam is bij Railz, zondag 13 april uitgekozen. We gingen voor het Sprinter-arrangement: een welkomstdrankje, een lunch en een rondleiding. U

 

iteindelijk deden 24 forumleden mee, een mooi aantal voor een eerste Forumbezoek aan Railz. Zeker als je bedenkt dat meerdere deelnemers niet voor de eerste keer Railz bezochten. Voor Antal en mij was dit bijvoorbeeld al de 4e keer...

 

We hadden afgesproken om 12:00 uur te verzamelen bij Railz. Ondanks tegenwerking van ProRail (werk aan het spoor tussen Tilburg en Breda, maar ze waren zoals beloofd om 10:00 uur klaar) en een hardloopwedstrijd in Rotterdam zelf (de Marathon) lukte het iedereen toch om op tijd bij Railz te zijn. Het Forumbezoek aan Railz kon van start gaan.

 

Na het welkomstdrankje vertelde Chris iets over het programma: tot 13:00 uur vrij rondlopen en kijken, dan de lunch en daarna zouden de rondleidingen in groepjes van 8 plaatsvinden. Er zouden in totaal 3 rondleidingen zijn, waarvan Chris er 2 voor zijn rekening nam: de eerste en de laatste. Zijn collega Marc deed de 2e.

 

Zoals gewoonlijk liep het bij Chris volledig uit de hand: zijn rondleidingen duurden veel langer dan gepland. Niet dat iemand daar bezwaar tegen had: we hoorden en zagen dingen die je bij een normale rondleiding niet te horen of te zien krijgt.

 

Overigens liep ook de rondleiding van Marc uit de hand: ook die duurde langer dan voorzien was. Het tekent in elk geval het enthousiasme van de gidsen.

 

We kregen van Chris onder andere iets te horen over de eisen die de verschillende sponsoren stellen. Zo heeft de RET exclusiviteit bij Railz, wat betekent dat alleen de RET als vervoersmaatschappij op de baan te vinden is (bus, tram en metro). Een andere grote sponsor, de NS heeft deze exclusiviteit ook. Voor Syntus wordt een uitzondering gemaakt omdat deze in de Achterhoek en de Betuwe rijdt, ver van Rotterdam vandaan.

 

Zo hoorden we ook dat stadshuizen die na verloop van tijd niet meer nodig zijn, omdat hun plaats wordt ingenomen door “gesponsorde” gebouwen, tegen die tijd via de webshop gekocht kunnen worden.

 

En dan deel C, de grote stad, waarvan de tafels nu nog achter een wand staan. Later, als het klaar is zal dit Rotterdam moeten uitbeelden. Het nieuwe Centraal Station (gesponsored door NS) is al gedeeltelijk klaar en de Erasmusbrug (een schenking van het Havenbedrijf Rotterdam) hoeft “alleen nog maar” op zijn plaats gezet te worden.

 

Deze stad wordt iets heel bijzonders met stadsdelen in verschillende tijdsperioden met de bijbehorende scenery, figuurtjes en treinen. In het atelier wordt o.a. gewerkt aan een BP-raffinaderij en die wordt over een tijdje opgesteld in het haven- en industriegebied. Een BP-raffinaderij betekent dat er ook BP-tankstations moeten zijn, dus komen er 3 in evenzoveel varianten: een kleine in een dorp, een grotere in de stad en de grootste komt langs de snelweg te staan.

 

De reparatie-afdeling waar treinen in onderhoud gaan werd ook bezocht en hier vertelde Chris iets over de slijtageproblemen van de treinen en oplossingen voor deze problemen. Overigens werken die niet altijd, maar al doende leert men.

 

Railz wordt door sommige modeltreinfabrikanten gezien als een testbaan, en daarom is het verkrijgen van reserve-onderdelen niet zo’n groot probleem als voor ons, de kleine gebruiker van modeltreinen.

 

Het is de bedoeling dat er een “aorta” aangelegd gaat worden, zodat treinen die onderhoud nodig hebben via deze speciale baan op eigen kracht naar de reparatie-afdeling rijden. Na onderhoud of reparatie komen ze via deze aorta weer in de normale treinomloop terecht. Nu moeten deze treinen nog handmatig van het spoor gehaald worden en na reparatie of onderhoud op dezelfde manier teruggeplaatst worden.

 

We kregen ook de ruimte waar de work-shops gegeven worden te zien. Deze staat achter in het atelier. Chris liet in het atelier ook één van de modules zien, die elk (er komen er 5) een verschillend thema uit gaan beelden. Deze komen in bakken als etalages voor de ramen te staan.

 

Voor en na de rondleiding kon iedereen natuurlijk zijn/haar gang gaan. Overal zag je wel kijkende, bewonderende, genietende of fotograferende en filmende forumleden staan. Er zijn in totaal vele honderden foto’s gemaakt. Verschillende daarvan zijn in de diverse topics te zien.

 

Veel te snel was het 17:00 uur, sluitingstijd. Een aantal deelnemers was al naar huis gegaan omdat ze een grote afstand af moesten leggen om thuis te komen. Jammer genoeg kon er daarom geen groepsfoto gemaakt worden. Volgende keer beter?

 

Naar mijn mening kunnen we terugzien op een zeer geslaagde middag die voor herhaling vatbaar is. Misschien in 2009, als de “Wereldstad” klaar is?

 

Wil je meer zien van Railz Miniworld, klik op deze link: http://www.railzminiworld.com