Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 24 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

Forumbezoek Railzminiworld 2009

Wanneer: zondag 29 maart 2009

 

Bestemming: Rotterdam, Railz Miniworld

 

Evenement: Forumuitje Railz 2009

 

Aanwezigen: Gerard, Antal (kippenlijntje), Joost (joostboudewijns), Harry Stipkes (Kroko14253), Charlie, Albert-Jan (AlbertJan), Mathijs plus vader , Frank (Veerman), Roel Pelt plus collega, Mike (Mikeloper), Alex (Aliebengalie), Anne (treinenneef)

 

Om 10:10 uur ging mijn gsm: Antal vroeg waar we (Charlie en ik) op dat moment waren. Ik kon Antal vertellen dat we op dat moment bezig waren met uitstappen op spoor 7b van het centraal station in Utrecht. Antal stond met Albert Jan al bij het grote bord in de hal van het station, zodat het niet lang duurde voordat we elkaar konden begroeten.

 

 Ongeveer 15 minuten later zaten we in de trein naar Rotterdam, die vanwege de ontsporing van de goederentrein eerder die week langzaam dat punt passeerde. Er was duidelijk te zien dat er met man en macht gewerkt werd om de schade te herstellen.

 

Onderweg vertelde Albert Jan dat Aart niet zou komen, Aart was helaas ziek geworden.

 

Na een extra stop in Woerden kwamen we aan in Rotterdam en liepen we naar Railz. We waren niet de eersten, er bleken al 2 deelnemers binnen te zijn. Nadat alle (financiële) zaken van toegang, lunch en rondleiding en het programma zelf geregeld waren gingen we naar binnen en druppelden ook de andere deelnemers langzaamaan binnen. Onder het genot van een bakje koffie konden we (eventueel hernieuwd) kennismaken en bijpraten.

 

Joost belde en vroeg of we er al waren. Hij stond op dat moment voor de deur zijn fiets op slot te doen. Ik kon Joost geruststellen.

 

Het programma zag er als volgt uit: om 12:00 uur zou de lunch klaar staan en daarna, tussen 12:45 uur en 13:00 uur zouden we in 2 groepen verdeeld worden en de rondleiding krijgen. Doordat we met een redelijk klein aantal leden waren, werd de lunch geserveerd aan een aparte tafel, zodat we gezamenlijk konden lunchen en kletsen. Van beide mogelijkheden werd ruimschoots gebruik gemaakt.

 

railz2009-lunch

De deelnemers aan de lunch. (foto: Charlie)

 

Terwijl we zaten te lunchen belde Mike: hij had een trein gemist en wat zou later komen. Gelukkig had hij niet voor de lunch ingetekend en was hij op tijd voor de rondleiding binnen. Hij vierde trouwens zijn 19e verjaardag met een bezoek aan Railz.

 

Even voor 13:00 uur werd ons verteld “dat het forum afgelopen was” en dat de rondleiding zou beginnen. We werden in 2 groepen verdeeld en in 2 tegengestelde richtingen werden we rondgeleid, zodat de groepen elkaar halverwege weer tegenkwamen.

 

Tijdens die rondleiding kregen we wat meer uitleg over het besturingssysteem van de auto’s. Behalve een geleidingsdraad in de weg zijn er op verschillende plaatsen in de weg draadjes die de auto’s commando’s geven voor wat betreft de remlichten, richtingaanwijzers e.d. Zij geveen ook de positie van de auto’s door aan de centrale besturingscomputer. Onze gids haalde een SRV-wagen van de baan en liet ons de onderzijde van die wagen zien. De SRV-kar protesteerde “luidkeels” door met zijn alarmverlichting te gaan knipperen. De daarop volgende auto’s stopten netjes omdat zij van de computer een seintje hadden gekregen dat er een auto stil stond op de rijbaan.

 

Wist je trouwens dat de treinen bij Railz op een dag gezamenlijk zo’n 180 echte kilometers afleggen?

 

Na de rondleidingen was er voldoende tijd om op eigen gelegenheid de banen te bekijken en foto’s en filmpjes te maken. Verschillende daarvan heb je al in het topic kunnen zien.

 

Terwijl we zo rondliepen en rondkeken hoorden we ineens een raar geluid: er was een Blokkendoos bij een wissel uit de rails gelopen en tegen een seinpaal geknald. Zo te horen draaiden de aangedreven wielen gewoon door. Al snel kwam er iemand van Railz om de zaak weer op de rails te zetten en de trein vervolgde zijn weg. Een rake opmerking Mike was: “En wéér is het een museumtrein”.

 

Joost en Antal hebben trouwens nog aan ledenwerving gedaan. Ze werden aangesproken vanwege de forum-sweater die Antal droeg. Misschien levert dat nog een nieuw lid op?

 

Even voor 17:00 uur verlieten we Railz, het was weer een zeer geslaagde en gezellige dag.

 

Langs deze weg wil ik alle betrokken medewerkers van Railz bedanken voor hun enthousiaste inzet die deze dag mogelijk gemaakt heeft.

 

Verder wil ik de forum-deelnemers bedanken voor hun aanwezigheid en hun positieve reacties.

 

Gerard