Het is nu :

Hoeveel mensen zijn online...

Forum

Er zijn  gasten en  leden online

Website

Er zijn 29 gasten en 0 leden online

Laatste posts op het forum:

No posts were found

2e forum-electronicadag

Op 19 november 2009 vertelde Sascha dat er op 28 februari 2010 een 2e forum-electronicadag gehouden zou worden, ditmaal in Zaal “’t Kaar” in het Limburgse Beek. Sascha had al een zaal geregeld en afspraken gemaakt met Wilbert (wilbertb) en Peter (Freak) over het verzorgen van de cursus en met Michel (h0ogovens) voor wat betreft de sponsoring door middel van bouwpakketjes, geleverd door een modelbouwzaak.

 

Het programma zou in principe hetzelfde zijn al de dag die in november 2009 in Amsterdam gehouden zou worden.

 

Ik bood aan om de inschrijvingen en de betalingen regelen en al snel lieten een paar forumleden weten deel te willen nemen. Daarna stokte de inschrijvingen en ik begon te vrezen dat we met een half lege zaal zouden komen te zitten, maar met enige regelmaat kwamen er inschrijvingen binnen en uiteindelijk haalden we het maximum aantal deelnemers dat gesteld was op 25. Het viel me bij de inschrijvingen trouwens op dat er relatief veel nieuwe forumleden ingeschreven hadden: sommige ervan waren maar net een paar weken lid. Zij hebben meteen iets van de sfeer tussen de forumleden onderling kunnen proeven. Ik hoop dat het ze niet tegengevallen is.

 

Er zaten nogal wat deelnemers bij die een behoorlijke afstand moesten afleggen om in Beek te komen (en dus na afloop ook weer naar huis), dus leek het me geen slecht idee om iedereen de gelegenheid te geven om na afloop samen te kunnen dineren. Sascha regelde dit weer bij de zaaleigenaar en ruim de helft van de deelnemers maakte hier gebruik van.

 

Op de bewuste dag, 28 februari 2010 dus, tussen 08:00 uur en 08:30 uur kwamen achtereenvolgens Antal, Charlie en Willie bij mij thuis. Het deelnemersclubje uit Oost-Brabant en de Veluwe was compleet en na een voorspoedige reis stonden we een uurtje later in Beek. Een in de stevige wind bijna strakstaande Märklinvlag vertelde ons dat we op de juiste plek waren aangekomen. Nadat we ook nog de forumvlag aan het hek hadden gebonden, moest het voor de overigen duidelijk zijn: “this is the place to be”.

 

(Even off-topic: de forumvlag hebben we ’s middags al weer vroeg binnen moeten halen. Hij was door de storm losgescheurd van 2 van de 4 touwen. De Märklinvlag hield dapper stand: die was er blijkbaar op gemaakt om stormen te weerstaan, maar Desiree vond het toch verstandiger om ook die vlag een uurtje later binnen te halen.)

 

 

Daarna druppelden de overige deelnemers -waaronder 2 uit België- binnen, en kon er (hernieuwd) kennis gemaakt en bijgepraat worden onder het genot van koffie of iets anders. Eigenlijk veel te snel riep Wilbert ons naar boven, hij wilde beginnen. Maar hij had groot gelijk: het was al dik na 10:30 uur.

 

Het programma zag er als volgt uit:

09.30 uur: zaal open

10.00 uur: begin

10.00 uur - 10.15 uur : allen aanwezig, koffie, plek zoeken + welkomstwoord Michel

10:15 uur - 11.30 uur: Wilbert en Peter - electronica hoe en wat

Onderwerpen

- stroom en spanning

- weerstand, diode, condensator, serie, parallel, gelijkrichtbrug en led

- meten is weten, wat kun je met een digitale multimeter allemaal meten

11:30 uur - 12:00 uur: Wilbert en Peter - solderen hoe en wat

Onderwerpen

- soldeerstation, tin

- printplaat, componenten monteren, volgorde van componenten

- hoe soldeer je netjes, voorbeeld

12.00 uur - 12.30 uur: Lunchpauze

De lunch bestond uit een kop soep, koffie/thee, assortiment belegde Belgische pistolets met kaas en vleeswaren, rozijnenbol.

12.30 uur - 13.00 uur: Wilbert en Peter - het bouwpakketje

- hoe werkt je bouwpakket

- werkend voorbeeld tonen

13:00 uur - 15:00 uur: nu zelf aan de slag

- solderen en proberen werkend te krijgen

 

Voor de lunch kregen we een uitleg over electriciteit met de nodige formules (waarvan de symbolen sinds mijn schooltijd kennelijk veranderd zijn: voor mij waren ze in ieder geval helemaal nieuw) en over het hoe en waarom van diodes, LED’s, gelijkrichters, serie- en parallelschakelingen, transformatoren, batterijen en accu’s, condensators, weerstanden, diodes, kleurcodes, spanning, vermogen, printplaten, enz., enz., enz.

 

 

Na de lunch mochten we zelf aan de slag: iedere deelnemer kreeg een bouwpakketje met de “opdracht” deze in elkaar te gaan solderen. Waar nodig geholpen door Wilbert en Peter ging men aan de slag: en al redelijk snel liepen de eerste, waarschijnlijk meer ervaren soldeerders naar de tafel waar m.b.v. een trafo de resultaten getest konden worden.

 

 

Antal en ik waren aan het einde van de middag niet klaar met ons bouwpakket. Dit kwam omdat wij het met één soldeerstation moesten doen. En dan moet je soms even wachten op elkaar... (Goeie smoes hè?) Officieel was het programma om 15:00 uur afgelopen, maar om 15:50 uur waren Antal en ik nog volop bezig, aangemoedigd door een aantal forummers en een tijdwaarnemer.

 

 

Na afloop hebben we nog even gezellig zitten kletsen over van alles en nog wat, tot het tijd was om naar de eetzaal te gaan. Het diner bestond uit frites, schnitzel, verse sla, boontjes, mayo e.d. en was goed verzorgd en erg lekker.

Daarna was het nog even “natafelen” voordat iedereen langzaamaan in de naweeën van de storm richting huis ging. Ik was rond 19:30 uur thuis, Willie en Charlie moesten daarna nog een kleine 30 minuten rijden en Antal nog een uurtje.

 

Het was een geslaagde, leerzame, gezellige dag en daarvoor wil ik in willekeurige volgorde bedanken:

* Wilbert en Peter voor de uitleg, instructies en bijstand tijdens de theorie- en praktijkdeel;

* Michel die de pakketjes regelde bij een modelspoorwinkel;

* Sascha voor het organiseren van deze dag en het regelen van deze zaal;

* Desiree die voor de inwendige mens zorgde;

* Michel (de andere) als hoffotograaf - hij vertelde dat hij “slechts” zo’n 150 foto’s gemaakt had en de bovenstaande foto’s zijn van hem;

* de deelnemers voor de gezelligheid;

* de eigenaar van ’t Kaar omdat hij een deel van zijn zaak beschikbaar stelde;

* het personeel van ’t Kaar die op deze zondag dienst moest doen.

Mocht ik iemand in deze opsomming vergeten zijn: mijn excuses.

 

Nog even 2 na-branders.

 

De eerste: Sascha had via de gemeente Beek geregeld dat er op de 6 infozuilen langs de invalswegen van Beek een bekendmaking gepubliceerd werd over “onze” forumdag. Al op vrijdag stond deze dag aangekondigd op de zuilen en bij ’t Kaar kwamen vanaf dat moment tot en met zondag enige tientallen telefoontjes binnen met o.a. de vraag of er ook treinen en modelbanen te zien zouden zijn.

 

 

De tweede: we hebben niet gezongen, niet hard, niet vals, niet uit de maat en dus ook geen combinatie van deze 3 mogelijkheden. Ook is er door niemand gezongen omdat hij zijn hete soldeerbout aan de verkeerde kant vastpakte.

 

Gerard.